Over PictureLive

Van innovatief idee tot een afgewerkt product

Wat is PictureLive?

Wat doe je als je in een pikdonkere kamer de uitgang wil vinden? Precies… je voelt of je een deur vindt en je luistert of er geluid van buitenaf naar binnen komt. Dit is ook wat PictureLive doet.

PictureLive zet visuele informatie om in een voelbare en hoorbare vorm. Zo wordt een afbeelding, tekening, schilderij, grafiek, foto, … toegankelijk en begrijpbaar voor wie ze niet of moeilijk kan zien.

De jongste druktechnologie maakt de afbeelding optimaal tactiel en een link naar een beschrijving in een audiofragment op je smartphone geeft ze een meerwaarde voor iedereen.

Op deze wijze creëert PictureLive een unieke ervaring die ook mensen met een visuele beperking de kans geeft om actief deel te nemen aan onze beeldmaatschappij.


Een innovatief idee

Inter Vlaanderen koos in 2019 het idee van de ‘smart poster’ tot het beste idee voor toegankelijkheid van dienstverlening. Als Vlaams Agentschap biedt Inter Vlaanderen ondersteuning om de omgeving betreedbaar, bruikbaar, begrijpbaar en dus comfortabel te maken voor iedereen.

Het concept werd bedacht tijdens de uitvoering van het VLAIO-project 'functioneel en connected printen' door het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie (VIGC). Een team van deskundigen in de opleiding, ondersteuning en begeleiding van mensen met een visuele beperking, samen met grafische -en informatica-professionals, ontwikkelde de smart poster tot PictureLive.

Deze innovatie plaatst Vlaanderen in pole position op vlak van ontwikkeling van toegankelijkheid van informatie, communicatie en cultuur...

Hoe werkt PictureLive?

Op een afbeelding wordt een reliëf van voellijnen en -rasters aangebracht. Daarnaast stuurt een chip een signaal naar je smartphone waarop een geluidsfragment start met een beschrijving van wat je voelt.

Het gelijktijdig voelen en luisteren maakt het voor iemand met een visuele beperking mogelijk om zich te visualiseren wat er te zien is.

De voordelen van PictureLive?

Autonoom. Je kan zonder begeleider of gids de afbeelding voelen en de bijhorende beschrijving beluisteren.

Flexibel. Je kan een PictureLive luistervoelen op je eigen tempo, waar je wilt en wanneer je wilt.

Discreet. Je stoort niemand als je met je oortjes het geluidsfragment beluistert en het valt ook nauwelijks op.

Gemakkelijk. De chip op de PictureLive stuurt automatisch een signaal naar je smartphone. Je hoeft geen app te installeren.

Toepassingen

Natuur: wijdse landschappen, dieren, …

Cultuur: schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, cultureel erfgoed, …

Architectuur: moderne en historische gebouwen, monumenten, …

Onderwijs: grafieken, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, …

Gezondheidszorg: geneesmiddelenbijsluiters, infobrochures, …

Functioneel: handleidingen, menukaarten, grondplan, kookboeken, …

Toerisme: stadsplannen, toeristische gidsen, infoborden, …

Communicatie: afvalkalender, gemeentelijk infoblad, visuele communicatie, …

Een concrete toepassing of project voor ogen waarbij PictureLive een verrijkende oplossing kan bieden?
Neem vrijblijvend contact op!

Mail: info@picturelive.org

Bel: 0032 486 16 28 48